Flyer

Richard’s muzikale loopbaan startte als drummer in de melodieuze rockband Flyer. Deze band werd begin jaren ‘90 getekend door platenmaatschappij Dureco en resulteerde in een CD en een Radio single. Als promotie van dit album toerde Flyer als support van Vengeance en daarna als headliner.

Threnody

Richard was verantwoordelijk voor de drumpartijen op Threnody's 2e CD, wat resulteerde in lyrische recensies over zijn technische drumcapaciteiten. Ter promotie van het album speelde de band op het prestigieuze Music & Harmony in de Jaarbeurshal in Utrecht, gevolgd door verschillende shows in Nederland, Duitsland en Engeland.

Frozen Sun

Richard werd door Frozen Sun ingelijfd toen de band begon aan hun eerste tour voor Mojo Concerts. Gedurende hun bestaan heeft de band 2 CD’s en 4 MTV videoclips uitgebracht. Er werd intensief getoerd, onder andere  als support van The Gathering, Gorefest en Faith No More. Daarnaast werd Frozen Sun uitgenodigd voor prestigieuze shows zoals Dynamo Open Air en MTV Live.

Slipper Heroes

Deze top-40 coverband had een agenda van circa 80 optredens per jaar. Dit leverde ruim 250 optredens op met Richard achter de trommels, variërend van intieme bruiloften tot voorprogramma’s voor Rowwen Hèze en Golden Earring.