Richard van Leeuwen (M) 
country: The Netherlands 
drummerszone.com official artist 
 
artist rating:

Richard van Leeuwen staat in 2002 voor het achtste (!) jaar achter elkaar in de top vijf van de beste hardrock/metal drummer in de Benelux". Dat lijstje wordt samengesteld door de lezers van de Slagwerkkrant. 

Opmerkelijk, want Richard drumt in Slipper Heroes, een coverband: "De ene avond raggen in Nighttown en de volgende avond lekker een beetje bijkomen op een bruiloft." Misschien nog opmerkelijker is dat Richard door de wol geverfd is als drummer bij behoorlijk succesvolle metalbands Threnody en Frozen Sun. Tijd voor een overzicht. 

Richard is al een bekend en gewaardeerd drummer als hij gaat spelen bij Threnody. In een interview vertelt een voormalig bandlid van Threnody over het begin van de samenwerking: 

"Toen onze vorige drummer John Suyker besloot zich op zijn studie te storten, plaatsten wij een advertentie in de Aardschok. Richard reageerde, kwam langs, jamde, leerde in no-time ons hele debuut uit z'n hoofd, verbouwde en passant de partijen en besloot te blijven. Pas later 
hoorden we dat hij in Flyer had gezeten en zagen we zijn naam in de Slagwerkkrant op de vijfde plek in de lezerspoll! Wisten wij veel dat we zo boften?!"

Na de promotietour voor het tweede Threnody-album, "Bewildering Thoughts", stapt Richard uit Threnody. Ernst van Ee neemt zijn plaats op de drumkruk in. Enige tijd later treedt Richard toe tot een andere metal band: Frozen Sun. Toch besluit hij die band te verruilen voor de 
bruiloften en partijen met zijn huidige (cover)band Slipper Heroes. In een interview met de Slagwerkkrant (november 1998) geeft Richard uitleg: 

"Mensen zullen waarschijnlijk denken dat die Van Leeuwen gek is geworden. Die begrijpen niet dat ik uit een in hun ogen succesvolle band ben gestapt: we tourden toch, we maakten toch cd’s? Die mensen denken natuurlijk dat ik helemaal doorgedraaid ben als ik vertel dat ik nu 
in een coverband zit en dat ik het geweldig naar mijn zin heb. Maar ik ben weer vrij!"

"Ik had het eigenlijk al meegemaakt met mijn vorige bands Flyer en Threnody, maar bij de derde keer heb ik blijkbaar pas m’n lesje geleerd. Het leek allemaal prachtig te gaan. Goeie debuut-cd, Unspoken, die goed ontvangen werd, videoclips die op TMF en MTV te zien waren, en touren met grote namen als Gorefest en zelfs Faith No More. En toch bleek het allemaal niet genoeg. Er werden toch niet genoeg cd’s verkocht, die clips werden ook maar door een handjevol mensen gezien, en ga zo maar door. Het was allemaal niet genoeg om zelf geld te verdienen met Frozen Sun: alles werd weer in de band geïnvesteerd. Ik betaalde zelfs mijn 
eigen stokken en vellen zelf!"

Een bewuste keuze dus. Het lijkt erop dat speelplezier voor Richard voorop staat. De drummer vertelt verder: 

"Het spelplezier ging razendsnel achteruit. De toetsenist hield het op een gegeven moment voor gezien, en toen zijn we gaan optreden met een tape waarop zijn inbreng stond en een clicktrack op mijn koptelefoon. De optredens waren echt een productie die je afdraaide. Er was geen lol meer aan te beleven. En nu drum ik bij de Slipper Heroes en dat bevalt me prima. Ik heb weer lol in het spelen, en dat twee drie keer in de week. Ik trek weer gekke bekken naar de bassist en hij naar mij. Er wordt weer gedold."

Toch kan Richard de metal niet helemaal loslaten en gaat spelen in Chen Mo: "a pure crossover mix of metal, rock and hiphop." Hierin zitten ook enkele ex-leden en oud-collega's van Frozen Sun. In 2002 treden ze op als voorprogramma van Machine Head.